Waar werken wij

Ons ‘missionfield’ is Kosovo. Velen denken bij Kosovo ongetwijfeld terug aan de oorlog die eind jaren ’90 woedde. Een verschrikkelijke oorlog die van veel families haar tol heeft geëist. Vele gezinnen en families zijn getroffen doordat één of meerdere mannen het leven lieten.

Kosovo is een jonge republiek die zoekt naar haar plaats in internationaal opzicht. Een republiek die smacht om op eigen benen te staan en dit tegelijk (nog) niet zonder internationale steun kan. Juist in de context van Kosovo - waar velen nog elke dag leven met de verschrikkelijke gevolgen van de oorlog, de Islam stevig geworteld is, de werkloosheid zeer hoog is, velen onder de armoedegrens leven en de uitzichtloosheid voor veel Kosovaren toeneemt - mogen wij het licht van Gods woord laten schijnen. Wij zetten ons in als gemeentestichters/ gemeenteopbouwwerkers in de stad Peja. Deze stad ligt ongeveer 70 kilometer ten westen van Prishtina. In Peja is er een kleine gemeente van ongeveer 50 personen. Deze gemeente heet ‘Rruga e Paqes’ (Weg van Vrede). De meeste gemeenteleden zijn ex-moslims.

Het GZB/ECM-team, waar wij deel van uitmaken, helpt deze gemeente in haar groei naar volwassenheid. Het team geeft Bijbelstudies en er is een vrouwengroep, kinderclub, zondagsschool en jeugdgroep gestart. Het doel is om de gemeenteleden toe te rusten om deze taken zelf over te nemen, zodat zij als gemeente zelfstandig verder kunnen gaan. De GZB en ECM delen het verlangen om in de omgeving van Peja meer nieuwe gemeenten stichten.

 

 

Kosovo is een onafhankelijke staat in Europa die zijn onafhankelijkheid in 2008 heeft uitgeroepen. Deze onafhankelijkheid wordt niet door iedereen erkend. Kosovo wordt door veel landen gezien als autonome provincie van Servië. Kosovo grenst aan Montenegro, Albanië en Macedonië. De hoofdstad is Prishtina. De afstand tussen Amsterdam en Prishtina is 1.623 km (ongeveer 3,5 uur vliegen). De oppervlakte van Kosovo is 10.908 vierkante kilometer (ter vergelijking: Nederland is 41,543 vierkante meter groot). Er wonen 1.836.529 mensen in Kosovo (juli 2012). Van hen is 92 procent van Albanese afkomst. Kosovaars Albanees is dan ook de officiële taal in Kosovo.
De belangrijkste godsdienst in Kosovo is de islam. Daarnaast wonen er ook Servisch-orthodoxen en Rooms-katholieken. Kosovo heeft een continentaal klimaat. In de wintermaanden kunnen de temperaturen zakken tot wel -20 graden met daarbij veel sneeuw en langdurige vorst. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 20 tot 30 graden.

Kosovo is een arm land dat altijd in het teken heeft gestaan van oorlog. Op dit moment is het relatief rustig, maar de sporen van de vele oorlogen zijn nog overal te vinden. Van het totaal aantal inwoners is 45.3 procent werkloos. Volgens het World Factbook zijn er maar 10 landen waar de werkloosheid groter is. Dertig procent van het aantal inwoners leeft onder de armoedegrens.